KUPANG CICAH SAMBAL KICAP....


SALAM...

Terima kasih pada yg sudi singgah ke dapur liza ni...liza harap kita dapat kongsi sama2 resepi yg ada ni....semoga bawa seribu rahmat buat kita semua..ye tak....

Ari sabtu 21/1..sbuk ngan kenduri kat seremban..keesokan arinya dapat berita adik ipar terlibat ngan kemalangan di muar...syukur alhamdulilah semuanya tak apa2...cuma kete jer yg teruk...
Kekadang bila kita bawak kete nie...kita tak langgar org,org yg langgar kita...hati2 ye masa bawak kete...jangan laju bahaya...
Kami  ke muar ngan satu kete jer..tumpang kete adik ipar yg duduk di bangi.....sampai pun dah malam..sembang lebih kurang...jer sebab letih kenduri pun lom ilang lg...


Dalam perjalanan blk kl...hb teringin lak nak makan kupang....cari kupang merata rata kat muar..akhirnya jumpa kupang di tangkak....nasib baik!!!rupa2 nya kalo kupang yg besar tu kupang bela...kalo yg kecik2 tu baru kupang yg diaorang cari kat pantai2 tu.....ha lebih kurang cam tu ye....

BAHAN BAHAN...UNTUK REBUS KUPANG...

Kupang secukupnya..~basuh besih dan di toskan
1 inci halia di hiris nipis2
2 batang serai di ketuk2
2 helai daun kunyit
1 biji bawang besar di hiris halus
Garam secukupnya
Air secukupnya tapi jangan banyak kerana akan mengurangkan rasa manis kupang ni..

Masukkan semua bahan kecuali kupang..dalam periuk ..bila dah mendidih baru masukkan kupang...bila kulit kupang dah terbuka tu bermakna dah masak kupang2 tu...

SAMBAL KICAP

Cili api secukupnya
1 ulas bawang putih
Gula secukupnya
Kicap manis secukupnya

Kisar semuanya sekali...bila semua dah hancur..tuangkan dalam bekas....


          SELAMAT MENJAMU SELERA.....

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

0 ulasan:

Catat Ulasan

get this widget here
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...