KEK CARAMEL


ASSALAMMUALAIKUM..
Mula2 dulu di hidangkan ngan kek ni rasa terpegun yg amat sangat....sampai tak bole nak. cerita.....dalam ati tertanya sapela yg buat ni....pandai sungguh!!!
Bila makan mak aaiii...sdapnya...pastu carila resepi kt internet....dapat tapi tak sama....!!!hihi..
Dalam ati nk jugak resepi yg tu jugak.....akhirnya seorang sahabat nak jugak berkongsi resepi ngan liza....seronok tak terhingga....wat asmah....mohon kongsi respi di sini ye.....
Meh kita intai resepi ni.....


Langkah yg pertama....
1cawan gula di jadikan gula hangus...-masukkan gula kedalam acuan dan masak menggunakan api yg kecik saje...sampai gula tu bertukar warna...jagan masukkan air walaupun sedikit...apabila gula dah bertukar warna ketepikan....


Langkah yg kedua...kita buat caramelnya pulak...

BAHAN-BAHAN..
5 biji telor gred B-ambik kuningnya sahaja..
1 tin susu cair
1/2 cawan gula kastor
1 penutup esen vanila
Semua bahan di atas di kacau sebati...ketepikan...


Langkah yg ketiga....bahagian kek..(A)

BAHAN-BAHAN
1 1/2 cawan tepung gandum
1 sudu teh baking powder
3 biji kuning telor(B)
1/2 cawan minyak masak
1 cawan air dari peti sejuk

CARA -CARA
Ayak tepung bersama baking powder ketepikan...
Kuning telor,minyak masak di kacau sebati..masukkan tepung dan di selang selikan dengan air dari peti sejuk tadi...kacau sebati hanya menggunakan senduk kayu sahaja....ketepikan....


.Langkah yg keempat...(B)

BAHAN-BAHAN
5 biji putih telor(B)
1/2 cawan gula kastor
1 sudu teh krim of tar-tar

CARA-CARA..
Pukul putih telor sampai betul2 kembang...baru masukkan gula dan krim of tar tar ...pukul lg...terbalikkan sekiranya adunan tidak jatuh ke bawah itu bermakna adunan betul2 kembang....
JANGAN MASUKKAN WALAU SEDIKIT PUN AIR@KUNING TELOR....SEMASA MEMUKUL ADUNAN PUTIH TELOR NI....

Campurkan adunan A dan B...kacau skejap sahaja menggunakan senduk kayu...
Sekiranya suka bole dibahagikan sama banyak dan masukan perwarna ikut suka....

Langkah seterusnya.....
Panaskan oven terlebih dahulu
Tuangkan adunan caramel kedalam acuan yg ada gula hangus tadi...
Tuangkan adunan kek....
Masak menggunakan kaedah double boiler...masukkan acuan ke dalam bekas yg berisi air suam...
Masak pada suhu 150-1jam 15 minit....
Bila kek da benar2 sejuk baru di terbalikkan.....


Apa lagi tunggu jom kita MAKAN....DAN SELAMAT MENCUBA....

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

2 ulasan:

arieza berkata...

krim off tar tar tu ape ye?

Unknown berkata...

Y saya buat kukus.sy nk cuba y bkr la plk.

Catat Ulasan

get this widget here
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...