Dah makan ke?
Hari ni liza lambat sikit post kan gambar ni,sbuk gler...jangan orang jadi gler udah la...biasala bila anak2 semuanya ada..keje pun bertambah sikit....
Esok ada yg balik kg ke..hati2 la bawak kete tu musim2 ujan ni...jalan licin......rancang perjalanan dahulu..wah dah macam cikgu lak!!!!
Jom kita tengok resepi ni...
DALCA DAGING
Resepi kak imah
BAHAN BAHAN...
1 cawan kacang dal rendam sekejap
3 biji ubi kentang belah 2
500 gram daging tetel
2 biji terung bulat belah 4
1 batng lobak merah potong ikut suka
Rm 1.00 kacang panjang patah2 kan je
3 sudu besar rempah kari babas daging tau
2 sudu besar serbuk cili babas
5 biji cili hijau belah 2 tidak putus
1 manguk santan sederhana pekat
garam dan serbuk perasa
BAHAN UNTUK TUMIS DARAT (B)
10 biji bawang merah di hiris halus
3 ulas bawang putih di hiris halus
Daun kari secukupnya
1 sudu besar biji sawi
sedikit minyak masak
CARANYA....
Rebus kacang dal,ubi kentang dan daging sampai empuk bahan2 ni...bila dah empuk masukkan lobak merah,kacang panjang dan terung masak lg sampai lembut...baru masukan santan,garam,serbuk perasa,rempah kari dan serbuk cili..bila rasa dah ok...tutup api...
Panaskan minyak tumis bahan b sampai wangi tuangkan dalam dalca td,kacau bg sebati....
2 ulasan:
Dalca daging feveret KC jugak ..
sedapnyerrr naaak
Catat Ulasan