SUP KETAM RINGKAS DAN MUDAH......


SELAMAT PAGI SEMUA DAN SELAMAT HARI RAYA AIDIL ADHA...
 Bila tengok ketam teringat kisah 20 tahun yg lepas....dulu masa mula2 kahwin liza memang tak tahu macam mana nak siang dan masak ketam...hihi...hinggala satu hari suami liza beli ketam dan suruh masak....aduhai..dalam ati tuhan saje yg tau...aplagi liza pun bawak ketam kt umah kawan dan suruh dia siang....malu memang malu tpi nk wat cam mana...dah terpaksa.....hihi...sebenarnya liza tak suka makan ketam sebab susah dan banyak keje!!!!

Hari ni liza nak kongsi  SUP KETAM yg mudah ringkas dan mudah.....sesuai untuk anak2 kecil...yg suka makan ketam...makan ketam kena banyak sabar....hihi tak bole gelojoh...sebab tu liza kalo masak ketam tak masukkan cili sebab takut ada yg tersedak......!!!!

Pagi2 dah membebel lak....haha..nasib ler....


BAHAN-BAHAN...
4 ekor ketam -buang kulit atas dan cuci bersih...
3 batang serai - di ketuk..
1 biji bawang besar-di hiris halus
2 inci halia -dihiris halus
2 ulas bawang putih- dihiris halus
2 helai daun kunyit -dikoyak2
Garam dan serbuk perasa jika suka
Air secukupnya...

CARA SAYA....
Rebus semua bahan2 diatas kecuali ketam...bila dah mendidih baru masukkan ketam. dan masak sekejap saje...jangan terlalu lama ..tau.....bila rasa dah ok..bole la dihidangkan.....
*Semasa merebus air jangan terlampau banyak sebab manis ketam akan berkurangan...

SELAMAT MENCUBA..=))

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

0 ulasan:

Catat Ulasan

get this widget here
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...