DAGING GORENG KUNYIT...



ASSALAMMUALAIKUM....

Liza seminggu dua ni sibuk sikit ^_^,maklumlah  kawan liza tu nak terima menantu.. so banyak persiapan nak kena buat....biasala org nak terima menantu  sulung....tu yg sibuk sikit tu...biasalah bila ada kekawan yg nak wat kenduri..liza pun  tolonglah apa yg patut...nak kata pandai tak la jugak..tapi bolela sikit2....haha..

Seronok jugakan tengok orang nak terima menantu.ni happy jer walaupun penat...kalau liza lah rasanya .lambat lagi kot...maklum lah anak masih belajar lagi..eemm.cara tak langsung banyak yg liza dapat belajar..bab kenduri ni...

Hari ni liza cuma sempat masak daging goreng kunyit jer wat mat ,yong ngan baby..tak apa kan..anak2 pun faham sangat,beruntung dapat anak yg tak banyak kerenah ni...tapi tak bolehla nak masak macam nie selalu kan..haha..




BAHAN-BAHAN
500 gram daging batang pinang..di potong nipis2
2 biji bawang besar dipotong bulat2*
2 inci halia dihiris halus*
2 biji cili merah di hiris halus*
1 batang lobak merah dipotong bulat2 -jika suka
3 sudu besar minyak masak
2 sudu besar sos tiram
Sedikit garam.serbuk kunyit dan sedikit gula- jika suka
Air secukupnya

BAHAN HIASAN
Sedikit daun bawang dipotong ikut suka

CARANYA...

Rebus daging dengan air yg secukupnya hingga daging betul2 empuk,bila dah empuk masukkan garam,gula ,sos tiram dan minyak masak..biarkan sekejap..baru di masukkan bahan *..bila rasa dah ok baru di taburkan dengan daun bawang tadi...dan bolelah dihidangkan....

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

2 ulasan:

Sheila Shafeareen berkata...

As'salam kak Liza sdp tu dgg grg kunyit..sama pulak resepi akk gan saya hari ni ye...kebetulan dgg korban tempohari ada lg..jd dok nak pehabis kan ....simpan lama x sdp pulak dgg baru...

Kak Noor berkata...

Sedap goreng kunyit ni. Lebih-lebih lagi kalau makan dengan nasi panas. Resepi daging goreng kunyit Kak Noor tak rebus daging dulu. Perap dulu daging tu. Tapi method rebusan ini bagus sebab ia memudahkan dan mempercepatkan proses masakan. Tak yah tunggu lama-lama daging nak masak. Boleh rebus dulu daging tu awal-awal lagi.

Catat Ulasan

get this widget here
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...