UDANG MASAK LEMAK CILI PADI.....


ASSALAMMUALAIKUM.......

Hai agak lama jgak tak bersiaran kt ruangan ni....sibuk la sejak dua menjak ni.....ramai saudara mara sebelah suami datang bertandang.....fuhhh penat sungguh...tpi seronok dapat jumpa semua....kalo nk kira penat memang le penat..macam nk tercabut tulang tulang nie....wey...

Tapi yang tak seronoknya pulak..tak sempat nk tangkap ap2 gambar...sebab letak jer terus habis....agaknya sedap tak???haha..perasan lak pulak...nasib ler....hihi

Bila semua balik sibuk lak kemas sana kemas sini,sapu sana sapu sini...baru rasa lega.....
ari ni cuma masak udang masak lemak cili padi jer.....masak cincai ni...sb da bnyak sangat masak sebelom ni...haha...hhiisss kalo diaorang tau nie...mesti marahkan....hihi

Apa kata kita intai resepi UDANG MASAK LEMAK CILI PADI ni...saya rasa semua dah tau masak nie...tpi saya nk kongsi jugak resepi ni.....

BAHAN BAHAN....
20 ekor udang~di buang kepalanya..
1 ikat kacang panjang ~patah2 kan saje..
20 biji cili padi*
1" kunyit idup*
2 biji bawang merah*
1 batang serai ~di ketuk2
1 helai daun kunyit~di koyak2kan
1 keping asam keping
1 mangkuk santan~ikut suka nk bnyak mana untuk di buat kuah
garam dan serbuk perasa

CARA CARA.

Bahan* dikisar terlebih dahulu
Masukkan semuanya dalam satu periuk...masak dengan api yg sederhana saje...kacau selalu supaya santan tadi tidak pecah minyak..bila rasa dah ok..bole di hidangkan.....

SELAMAT MENCUBA....=))

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

1 ulasan:

Dewi berkata...

sedapnya Liza...terliur Ruzi. Ari tu balik Perak...beli banyak udang galah.kat sana murah. yang air payau(bukan Ternak)rm 35.00 per kg.kalo di k.l rm55.00 per kg.kalau masakan diata diletak tempoyak..sedap tak.???

Catat Ulasan

get this widget here
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...