apam puteri ayu

SALAM....
memang sesuai sangat apm ni org gelarkan apm sri ayu....sbnya gebu,wangi bau daun pandan!
dulu masa anak kecik2 selalu liza hidangkan apam ni....yg jadi mangsa selalunya ank yg sulung.....tolong pukul bahan2 ni sampai kembang.....sampai sekarang, bila terpandang jer apam ni kenangan lama menjelma kembali.....sekarang ni anak2 pun dah besar.....
resepi ni liza dapat dari sorang kawan masa tu kami sekeluarga duduk di melaka.....
meh le kita jenguk bahan bahannya.....

BAHAN BAHAN~A~
3 bji telor
11/2 cawan gula pasir

BAHAN BAHAN~B~
1 sudu besar ovelet bancuh ngan sedikit air suam

BAHAN BAHAN~C~
21/2 cawan tepung gandum cap sauh
1 sudu besar baking powder
3 helai daun pandan di blend ngan santan pastu sukat.......jdkan 11/2 cawan santan....
 HIASAN~
kelapa putih gaul dengan sedikit garam dan sedikit  tepung gandum




 
CARA CARA.....


Bahan a di pukul sampai kembang sampai jd warna putih....masukkan bahan b,pukul sekejap masukkan bahan c pukul lg hingga sebati.... sementara itu gaul kelapa putih dengan sedikit garam dan sedikit tepung gandum...supaya kelapa putih tak tertinggal dari acuan apbila di kuarkan nati.....(ni petua tau)

Sementara itu panaskan periuk kukus...masukkan kelapa dlm acuan tekan2 sikit tau baru tuangkan adunan tepung tadi...pastu kukus 15 minit....

Ha senang kan.....selamat mencuba....

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

0 ulasan:

Catat Ulasan

get this widget here
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...