SELAMAT PAGI SEMUA....
Di sini ada beberapa kesalahan yg mungkin kita tak perasan masa..proses membuat kek...jom kita tengok...=))
KEK NAIK TIDAK SEKATA...
1-Tepung yg di bancuh tidak sekata dengan bahan-bahan lain...
2-Suhu dalam ketuhar juga tidak panas sekata menjadikan kek tidak dibakar secara menyeluruh
3-Bancuhan melebihi tahap yg seharusnya tidak boleh melebihi setengah daripada ukuran loyang pembakar...
4-Suhu ketuhar mungkin terlalu panas
5-Pastikan bekas loyang pembakar sesuai dengan isi padu bancuhan
KEK MENJADI BANTAT DAN TIDAK RINGAN
1-Telur yg digunakan mungkin terlalu kecil
2-Kandungan udara tidak mencukupi sewaktu telur dan gula dipukul
3-Suhu ketuhar pula tidak bole terlalu rendah
PERMUKAAN ATAS KEK TIDAK NAIK DAN JATUH PADA BAHAGIAN TENGAH
1-Kek tidak dibakar pada tempoh yg seharusnya
2-Penutup ketuhar yg selalu dibuka
3-Suhu ketuhar terlalu tinggi
JIKA BANCUHAN MENTEGA TIDAK SEBATI DAN BERKENTAL
1-Mentega tidak dibiarkan pada suhu bilik
2-Telur terlalu cepat dicampurkan dalam adunan mentega dan gula yg belumbetul-betul gebu dipukul
3-Mentega dan gula tidak betul-betul sebati atau gebu dan terlalu cepat mencampurkan telur dalam adunan tersebut
KEK TERLALU BERAT
1-Campuran mentega,gula dipukul terlalu lama
2-Sewaktu memukul campuran yg ada tepung,ia dipukul pada kadar yg terlalu tinggi
3-Kemungkinan besar terlalu banyak tepung yg digunakan
KEK MEREKAH
1-Suhu ketuhar terlalu panas dan menyebabkan bahagian luar kek terlalu cepat maak dan kepanasan tersimpan pada bahagian tengah kek,ini menyebabkan bahagian kek akan merekah
2-Loyang pembakar tidak diletakkan di tengah-tengah ketuhar
0 ulasan:
Catat Ulasan