karipap pusing

salam.....
selamat pg....kue melayu karipap memang sedap...tak bole kata tidak.........
mana2 majlis mesti ad tak kra karipap pusing atau karipap biasa.....kue ni tak kra waktu bole jgak d hidang pada pg,ptg,malm....semua bole......

saya dapt resepi ni dri sorang kwn...kali petama buat...punyala susah...tpi sikap tak putus asa .....
akhirnya berjaya jugk....kan org kata usaha tu tangga kejayaan!heheeee...

pernah jgak ambik tempahan karipap,memang sambutan menggalakkan.....antra nk ngan tidak jer...
rajin ad duit tak rajin tak ad duit.......eeeemmmm haha....

moh la kta tgk resepi karipap ni......moh le......

bahan untuk inti
kentang atau keledek ikut suka(sya suka keledek sb manis)
rempah kari
ayam atau daging
buat inti karipap ni dulu bru bole kulitnya

bahan untuk kulit karipap luar
3 cwn tepung gandum
200ml air dri peti sejuk
1sk gula
1sk garam
1sk cuka
gaul bahan2 supaya menjadi doh

bahan untuk kulit dalam
1cawn tepung gandum
sedikit marjerin n sedikit shortening
gaul supaya menjadi doh lembut

cara cara......
kulit luar td jadikan 13 bahagian
kulit dalm pun jdkan 13 bahagian
masukkan kulit dalam ke dlm kulit luar td......canai dan gulung....canai semula.......
masukkan inti...dalam kelim....
pastu goreng......

selamat mencuba......

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

0 ulasan:

Catat Ulasan

get this widget here
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...