BISKUT SAMPAN KER...BISKUT KAPAL NIE....AP2 JER LA....HIHI



 SALAM SEMUA....
 Minggu nie minggu  main2 tepung....sukat menyukat.....kacau mengacau..hai macam2 lg la...maklumlah tak lama lg kita akan menyambut hari LEBARAN...hari kemenangan umat islam....
 terasa sedih dan sayu lak ati nie........
 30 taun yg lepas bila nk raya...suka sesangat....ye la bila dah sebulan berposa tentu nakkan ganjarannya..
 nak baju baru...nak kasut baru..srba serbi baru la katakan.....A to Z....
 tapi seingat saya...arwah mak tak berapa suka wat kue raya....arwah mak kata umah bersepah......!!!!
 selalunya arwah mak tempah jer.....sayala ambik kontrak antar tin2 kt umah tu....bla mlm raya sampaila kue2 yg arwah mak pesan tu........tpi macam biasa....bila org semua dah tido.....saya akan merasa dulu kue2 tu...
 so pg raya ...kue tinggal setengah tin....haha....!!!!
 Selalunya arwah mak akan pesan...biskut sampan nie.....kue wajib...katanyer...
 Apa2 pon jommm kita intai resepi...BISKUT SAMPAN nie...LAYANNNN...........

 BAHAN BAHAN.......
 1 buku buter...
 2 biji kuning telor...
 1/2 cawan gula halus...
 1/2 cawan tepung jagung...
 3 sudu besar serbuk badam..
 1 sudu kecil emplex...
 1 penutup esen vanila
 tepung gandum.......saya masukkan sedikit2....
(saya suka pakai tepung rose...untuk wat biskut raya....sb biskut akan ringan....dan tak payah jemur2 mcm org dulu2.....tu)
 INTI~kelapa kering~kalo nk sedap beli kelapa yg dalam tin..baunyer wangi...
 HIASAN~cerry merah,cerry ijau...dan hirisan badam
 CARA CARA....
 Pukul  butter,gula alus sampai kembang...masukan kuning telor dan juga esen vanilla....pukul sekejap agak2 sebati..masukkan bahan2 yg lain...masa masukkan tepung gandum tu agak2....jgan terlalu bnyak
 uli hingga adunan tu sebati....tidak melekat di tangan...bermakna adunan dah ok...
 Ambik sedikit adunan masukkan 1/2 adunan ke dalam acuan sampan...masukkan kelapa kering
 tutup semula di bahagian atas dengan adunan yg sama....
 Hiaskan di bahagian atas tu dengan cerry merah,ijau...dan hirisan badam....   
 Masa nk membakar biskut sampan nie....taburkan sedikit kelapa ..di atasnyer....
 *Panaskan oven terlebih dahulu.....160~25~30 minit...
 bergantung pada oven jgak...

 SELAMAT MENCUBA.......=))

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

0 ulasan:

Catat Ulasan

get this widget here
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...